5 Aralık 2013 Perşembe

yurtdışında eğitim alacak kısıler .adım adım ne yapmalısınız

Adım Adım Yapılması Gerekenler


yurtdışı eğitim


Yurtdışında Üniversite Seçimi ve Adım Adım Yapılması Gerekenler
Doğru Kararlar Vermek İçin, Bu Yollardan Geçin!
Yurtdışında Üniversite Seçimi ve Adım Adım Yapılması Gerekenler
Günlerce, belki de aylarca düşündünüz ve sonunda üniversite veya master eğitiminizi yurtdışında yapmaya karar verdiniz. Aklınızda cevabını bilmediğiniz binlerce soru uçuşmaya başladı. Hangi ülkede mutlu olursunuz? Hayalinizdeki okula kabul edilebilir misiniz? Kaç okula başvurmanız doğru olur? Ve buna benzer daha birçok soru...Ne yapacağınızı, nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz.
Öyleyse bu yazıyı okumanın tam zamanı. Hem de hemen. Bu önemli kararı verdikten sonra adım adım yapmanız gerekenleri burada bulacaksınız...
Üniversiteyi Yurtdışında Okumaya Verdikten Sonra
İlk belirlemeniz gereken eğitiminizi sürdürmek istediğiniz konunun ne olacağıdır. Eğer ne istediğinizi biliyorsanız sorun yok. Ama kararsızlıklar yaşıyorsanız yapmanız gereken en doğru hareket, öncelikle hangi konuları istediğinizin bir listesini çıkarmaktır. Sonra tek tek bu konuları neden okumak istediğinizi, sizin kariyer ve gelecek planlarınızı ne şekilde etkileyeceğini düşünmeli, kendi doğrunuzu bulmalısınız. Karar vermeye çalışırken üniversite bölüm hocaları ile konuşabilir ve kariyerinizde kendinizi görmek istediğiniz noktadaki kişilerin tecrübelerinden faydalanabilirsiniz. İnternet üzerinden ilgilendiğiniz bölümlerin ders programlarına bakmayı da ihmal etmeyin. Bunların hepsi karar vermenizde yardımcı olacaktır.
Ülke seçerken ...
Ne okuyacağınıza karar verdikten sonra sırada ülke seçimi var. Tabii birkaç ayrı ülkedeki üniversitelere başvurmakta mümkün. Ama en sağlıklı olanı tek bir ülke üzerine yoğunlaşmak. Doğru ülkeyi seçebilmek için bir takım kriterlere bakmak gerekiyor. Gitmek isteğiniz ülkenin uzaklığı bu kriterlerden biri. Okurken ülkenize yakın, yolculuğun kısa süreceği, acil bir durumda sürekli uçak bulabileceğiniz bir yer olmasını istiyorsanız Avrupa ülkelerini düşünmeniz gerekecektir mesela. İngiltere uçakla 3 saat sürerken, Avustralya’ya ulaşmak yaklaşık 28 saati alabilmektedir. İklim, hava şartları da bu noktada önemlidir. Yıllarca yaşayacağınız ülkenin sizi mutlu edecek ve sağlıklı yaşayabilmenizi sağlayacak bir iklime sahip olması oraya olan adaptasyonunuzu arttıracaktır.
Ilıman iklimi seven, denizden, güneşten hoşlanan, su sporlarını seven biriyseniz, Kanada’nın özellikle iç ve kuzey bölgelerinde mutsuz olacağınız kesin. Amerika’nın güneyi veya Avustralya bu açıdan sizi çok daha mutlu edebilir.
Tabii ülke seçimde aslında en realistlik kriter maliyet hesabı. Her ülkenin para biriminin Türk lirası değerine göre okul,konaklama,yol masrafları yıllık tutarı yapacağınız ülke seçimini çok daha belirgin hale getirebilir. Okul, konaklama, yemek masrafı olarak düşündüğümüz zaman ortalama rakamlarla Amerika’da eğitim yıllık 18.000 Amerikan dolarıyken, İngiltere’de 17.000, Kanada’da 10.000 ve Avustralya’da ise 8500 Amerikan doları diyebiliriz. Kanada ve Avustralya paralarının kurlarının düşük olması bu ülkelerde eğitimi daha ucuz hale getirirken, Amerika’nın okul yelpazesinin çok geniş olması ise maliyeti 9000 dolara kadar indirebilme imkanı tanıyor. Gitmek istediğiniz ülkenin vize politikaları doğrultusunda okurken çalışabilme imkanları da yapılacak seçimde büyük etken. Şimdi gitmek istediğiniz ülkeyi belirlediyseniz, sırada daha verilecek bir sürü karar sizi bekliyor demektir.
   
Yurtdışında üniversite eğitimi alabileceğiniz ülkelerden bazıları şunlardır;
Amerika'da Üniversite
İngiltere'de Üniversite
İtalya'da Üniversite
Kanada'da Üniversite
İspanya'da Üniversite
Fransa'da Üniversite
Almanya'da Üniversite
Avusturya'da Üniversite
Hollanda'da Üniversite
İsviçre'de Üniversite
Bulgaristan'da Üniversite
Ukrayna'da Üniversite
Uzayan Okul Listeleri...
İlk başta seçtiğiniz ülkede okumak istediğiniz bölümlerin hangi üniversitelerde olduğunu öğrenmeniz lazım. Bu bilgileri almak için hem İnternetten faydalanabilir, hem Fulbight, British Council, CEC, Avustralya Konsolosluğu ve Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED) gibi kuruluşlardan yararlanabilirsiniz. Ayrica yurtdışı eğitim danışmanlığı şirketlerinden de en doğru bilgileri, en hızlı şekilde alabilirsiniz. Üniversiteleri öğrendikten sonra istediğiniz okullardan oluşan uzun bir liste hazırlamanız doğru olacaktır. Sonra bu uzun listenin başvuru yapılacak okul sayısı kadar daraltılması gerekecek. En efektif okul başvuru sayısı dört. Başvuru çok zaman alan bir iş. Bu yüzden fazla başvuru yapıldığı takdirde her bir başvuruya gösterilen ilgi otomatik olarak azalacak, takip etmek daha güç hale gelecek ve başarı oranı düşecektir. En iyisi siz, listenizi azaltmaya başlayın.
Akademik Eş Değerlilik
Öncelikle seçtiğiniz okulların içinden akademik olarak eş değerde uygunluk göstereceğiniz okulları bulmanız gerekecek. Mezuniyet not ortalamanız, okulun istediği minimum ortalamaya uyuyor mu? İstenilen sınavlarda ( SAT, GMAT, GRE, TOEFL gibi) almış olduğunuz puanlar, olması gerekeni tutuyor mu? Şartlı kabul mu istiyorsunuz? Kısacası siz istediğiniz okulun minimum şartlarına uyabiliyor musunuz? Örneğin master eğitimi için başvuruyorsanız ve akademik not ortalamanız 3’ün ve GMAT sınav sonucunuz 570’in altında ise Amerika’da sıralamadaki ilk 50 okula başvurmamanız gerekecektir. Böyle bir durumda Princeton veya Harvard’a başvurmak sadece zaman kaybı olmaktan öteye gitmeyecektir. Bu kriterleri karşılaştırarak kabul edilebileceğiniz okul tahmini yapmak, sizi doğru tercihlere biraz daha yakınlaştıracaktır.
Bütçe Eş Değerliliği
Bu noktada karşımıza gene en önemli kriter çıktı: Para. Bu işe ayırmış olduğunuz bütçe ile okulun maliyetinin eş değerde uygunluk göstermesi en önemli ve gerçekçi tercih nedenidir. Okulun yılık eğitim ve yaşam masrafları nedir? Benim bütçem nedir? Bunun karşılaştırılmasını yaparken burslu okumayı düşünüyorsanız ayrıca onun da araştırmasını yapılmalısınız. Akademik olarak uygun olan okulları belirlediniz. İçlerinden bütçeniz için doğru olanları da seçtiniz. Listeniz en efektif okul listesine doğru hızla azalmakta. Şimdi okulun yerini, sosyal isteklerinize cevap verip, veremeyeceğini araştırmaya geldi sıra.
Okulun Yeri ve Yabancı Öğrenciye Sunduğu Olanaklar
Okulun yeri sizin için belirleyici etken olmayabilir ama dikkat edilmesi gereken bir noktadır aslında. Seçtiğiniz şehir veya kasaba eğer sizin için doğru yer ise, çok yabancı olduğunuz bir ortama giderken sizi motivasyon olarak pozitif yönde etkileyecek, adaptasyonunuzu kolaylaştıracak ve bütün bunların sonucunda başarılı olmanızı sağlayacaktır. Okumak istediğiniz bölümün popüler olduğu bir bölgeye gitmek isterseniz, staj yapma şansınız artabilecek, sosyal aktivitelerden hoşlanıyor ve kalabalık enerjisini seviyorsanız büyük şehirde bulunmak sizi motive edecek, sadece derslerle ilgilenmek ve sakin bir yaşam istiyorsanız, küçük kampüs şehirleri sizin huzurlu olmanızı sağlayacaktır. Veya her ikisine de sahip olmak istiyorsanız büyük şehirlere yakın bir kampüs şehrinde olmak sizin için ideal olacaktır. Her şıkkın, kişiye göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bunu belirlemek tamamen size özel bir seçim.
Okulların yabancı öğrencilere sunduğu olanaklar da kararınızda etkileyici bir rol oynayabilir. Yerleşmenize yardımcı olup olmadıkları, yabancı öğrenci oryantasyon programının olup olmadığı, konaklama  ve sosyal imkanları, öğrenci nüfusu gibi bilgiler sizin tercihinizi kolaylaştıracaktır.
Listenin Son Hali
Bütün bu aşamaları göz önüne alarak yaptığınız elemeler sonucunda 4 okula kadar inebilirsiniz. 4 okula başvurmak etkili ve başarılı bir yöntemdir. Dikkat edeceğiniz en önemli nokta:
Listeye garanti olarak girebileceğiniz 1, muhtemelen kabul edilebileceğiniz 2 ve girme ihtimalinizin düşük olduğu 1 üniversiteyi yazmalısınız. Okullar başvuruları değerlendirirken o yıl kaç kişinin başvurduğunu, yeni öğrenci kapasitelerini ve o yıl başvuranların genel düzeylerini dikkate alacaklarından istediğiniz ama girme ihtimalinizin zayıf olduğu bir okula da mutlaka başvurmalısınız.
Günlerinizi aldı, geceler boyu uykusuz kaldınız, araştırdınız, soruşturdunuz ve düşündünüz. Sonunda sizin için doğru olduğuna inandığınız 4 okula başvurmaya karar verdiniz. Verdiğiniz bu karar size yeni bir hayatın, idealinizdeki kariyerin, taptaze bir bakış açısının kapılarını açacak, belki de yaşamdaki yerinizi değiştirecek. Ve hata kabul etmeyecek bir noktaya geldiniz.
Dikkat! Eksik Bir Belge Yeniden Başlamanıza Neden Olabilir...
Sıra başvuru aşamasında. En çok dikkat edilmesi gereken husus, her üniversitenin kendine göre belirlediği son kayıt başvuru tarihi. Bu tarihi birgün bile geciktirdiğiniz takdirde, yeni kayıt dönemini beklemek zorunda kalacağınızı unutmayın. Okuyacağınız lisans seviyesine göre aşağıdaki belgeleri doğru ve temiz bir şekilde posta yoluyla ( iadeli taahütlü veya ekspress olarak) son kayıt tarihine kadar okullara yollamalısınız.
Lisans:
Uluslar arası öğrenci başvuru formu ve başvuru ücreti
Orijinal lise transkripti
Lise mezuniyet belgesi
Referans mektupları
TOEFL ve SAT skorları
Kendini ve kariyer amaçlarını anlatan bir komposizyon (okulun talep ettiği ek komposizyonlar olabilir.)
Banka referans mektubu
Yüksek lisans: 
Uluslar arası öğrenci başvuru formu ve başvuru ücreti
Orijinal üniversite transkripti
Üniversite mezuniyet belgesi
Referans mektupları
CV ( eğitim ve iş tecrübesi)
TOEFL ve GMAT skorları
Kendini ve kariyer amaçlarını anlatan bir komposizyon (okulun talep ettiği ek komposizyonlar olabilir.)
Banka referans mektubu
Buraya Kadar Her Şey Sizin Tercihinizdi Ama Şimdi Birilerinin de Sizi Tercih Etme Zamanı...
Gerekli belgeleri gönderdiğiniz okullar, bu belgeleri aldıklarına dair bilgiyi size geçeceklerdir. Bundan sonra yapmanız gereken sabırla, inatla belirli aralıklarla başvurduğunuz okulları arayıp, e-mail, telefon ve faks yoluyla başvurunuzu takip etmek olacak. Sizin takibiniz olabilecek yanlışlıkları zamanında düzeltme imkanı verecek, sonucun çıkma süresinin çabuklaşmasını sağlayacak ve okula karşı duyduğunuz isteği yetkililere gösterecektir. Yakın ilginiz emin olun kısa bir sürede sonuç verecek ve cevaplar gelmeye başlayacaktır. Birden fazla okula kabul edilir ve yeni bir kararsızlık bulutu içerine girerseniz yapmanız gereken en güzel hareket yurtdışı eğitiminde deneyimli kişi ve kuruluşlarla konuşarak son tercihinizi yapmak olacaktır.
Şimdi rahat bir nefes almak ve aldığınız mesafelerin keyfini çıkarmak hakkınız.                  
Geleceğe doğru uzun bir yolculuğa başladınız artık. Yolunuz açık olsun...
Güven, kalite ve huzurun adı SD Yurt Dışı Eğitim Danışmanlıgı'dır.
                                 Siz okuyun, basarılarınızla biz gurur duyalım.
  Eğitim için yatırım yapan herkese en içten dileklerimizle başarılar diliyoruz.
                                                               SD YURTDIŞI EĞİTİM
DETAYLI BİLGİ İÇİN -   HAFTA ARASI VE CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 9-19 ARASI  ULAŞABİLİRSİNİZ
SD YURT DIŞI EGİTİM OFİS TEL - 0232 441 74 34  
                                     SİRKET  - 0544 656 09 23 - 0507 917 37 50
                          www.sdyurtdisiegitim.com.tr   ADRESİNDEN BİLGİ İSTEK FORMUNU DOLDURABİLİRSİNİZ .DANIŞMANLARIMIZ SİZLERE EN KISA ZMANDA BİLGİ VERECEKLERDİR
                          www.sdyurtdisiegitim.com.tr    ADRESİNİDEN  BİZ SİZİ ARAYALIM FORMUNU DOLDURUN SD DANIŞMANLARI SİZİ EN KISA ZAMANDA ARAYACAKLARDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder