10 Temmuz 2013 Çarşamba

  makedonya hakkinda bilgi
Genel bilgi:
Ülkenin kuzeyinde Vardar Nehri üzerinde bulunan baskent Üsküp, görülmeye deger çok sayida esere ev sahiplgi yapar. Holy Saviour Kilisesi, Kursumli An ve Suli An Kervansaraylari, Mustafa Pasa Camii, Nerezi Manastiri, Kent Sanat Galerisi ve Kent Müzesi görülmesi gereken yerlerin basinda gelir.Dogal tektonik bir göl olan Ohrid Gölü kenarinda yer alan Ohrid, Makedonya nin en önemli turizm kentlerinin basinda gelir. Kentte çok sayida antik kilise bulunur. Saint Sophia Katedralli, 11. yüzyildan kalma mimarisiyle göz kamastiricidir. Kentin Car Samoil s Kalesi nin görkemli duvalarindan ve kulelerinden muhtesem göl ve kent manzaralari insani mesteder.

Balkanlarin kalbinde, yesil vadiler ve turkuaz göller içinde hayat bulan bir ülkedir. Makedonya nin sahip oldugu çok sayida kilise ve cami, Bizans ve Osmanli dönemlerine ait mükemmel mimari ve sanat eseri örneklerindendir. Ortaçag manastirlari, uzun bir geçmise sahip Türk pazarlari ve asma bahçeleri, ülkeye bambaska bir hava katar.
Resmi Dili- Makedonca Baskent  -Üsküp Devlet BaskaniGjorgij Ivanov Basbakan -Nikola Gruevski
Yüzölçümü - Toplam - % su 145.25,713 km² 1.9%

Nüfus - Toplam (2003 tahm.) - Yogunluk 140. 2.022.547 81/km² Bagimsizlik- 8 Eylül 1991 Döviz Birimi -Makedonya Dinari (MKD) Yerel saat- GMT +1 (DST +2) Internet alan adi- .mk Uluslararasi telefon kodu- 389
 Makedonya Cumhuriyeti Balkan Yarimadasinda yer alan bir devlet. GüneyindeYunanistan, dogusunda Bulgaristan, batisinda Arnavutluk, kuzeyinde iseSirbistan-Karadag in yer alir. Baskenti Üsküp olan ülkenin Yüzölçümü 25.713 km2,nüfusu 4.760.000, resmi dili Makedonca ve para birimi Makedonya Dinari dir.
  


Tarihi
Bölgede, bilinen ilk hakimiyeti, M.Ö. 725’lerde Argead Hanedanindan, Birinci Perdikas kurdu. Makedonya Kralligini kuran bu hanedan, Yunan asilli degildir. Krallik Sirbistan ve Trakya’da genisledi. Bölge, M.Ö. 513’ten 479’a kadar Perslerin isgalinde kaldi. Perslerin çekilmesiyle Makedonya Kralliginin bassehri Pella oldu. Kral Ikinci Amiktas, Üçüncü Fredikas, Ikinci Iskender devrindeki hanedanlik kavgalarinda, kuzeyden Balkan kavimlerinin istilasina ugradi. M.Ö. 359’da Ikinci Filip’in kral olmasiyla, devletin otoritesi kuvvetlendi. Hanedan kavgasina son verilip, istilacilar çikartildi. Sinirlar genisletildi. Ikinci Filip’ten sonra yerine Büyük Iskender (M.Ö. 334-323) kral oldu. Büyük Iskender, Yunanistan, Iran, Anadolu, Suriye ve Misir’i alip, Türkistan ve Hindistan’a girdi.
Büyük Iskender, kazandigi savaslar sonunda ahlaksizliklarda azitip, otuz üç yasinda sefaletle ölünce, M.Ö. 323’te Dördüncü Iskender kral oldu. Onu Büyük Iskender’in kumandanlarindan Antigonos Kiklons öldürerek, Makedonya kralligina geçti. Antigonos Makedonya’da yeni hanedanin kurucusudur. Romalilarin bölgeye hakim olmasina, Makedonya Kralligi karsi koymussa da, M.Ö. 172-168 yillari arasinda üçüncü sefer sonunda yenildiler.
Makedonya Roma Imparatorlugunun bir eyaleti haline getirildi. Avrupa’daki kavimler göçü esnasinda ve sonrasinda sik sik istilaya ugrayan Makedonya, miladdan sonra 6. yüzyilda Slavlasmaya basladi. Dokuzuncu ve onuncu yüzyillarda Bulgarlar bölgede kuvvet kazandi. Dördüncü Haçli Seferinde 1204-1224 yillari arasinda Makedonya’da Latin Kralligi kuruldu.
1230’larda Bulgarlarin, 1280’de de Sirplarin hakimiyetine geçti.


 Osmanli Devleti, Anadolu’da kurulup, adalet üzere idare edilmesi sayesinde kisa zamanda genisleyip, 14. yüzyilda Avrupa kitasina da hakim olmaya basladi. Osman Bey devrinde, Makedonya’ya ilk Osmanli akini 1324 yilinda yapildi. Osmanli Sultanlarindan Birinci Murad Han devrinde, 26 Eylül 1371 Cirmen Zaferiyle Türklere Makedonya’nin kapilari açilarak,
Balkanlardaki mukavemet kirildi. 1371’den sonra baslatilan Makedonya fütühati, 1373 yilina kadar tamamlandi. 1371’den 1877-1878 Osmanli-Rus (Doksanüç) Harbine kadar fasilasiz Osmanli hakimiyetinde kalan Makedonya, 1878’de Ruslarin isgaline ugramissa da, ayni yil yapilan Berlin Antlasmasiyla tekrar kurtarildi. 1912- 1913 Balkan Harbi felaketinden sonra, Makedonya Osmanli hakimiyetinden çikti. Bölgedeki Türk ve Müslüman ahali Anadolu’ya göç etmek mecburiyetinde kalmasina ragmen, bölgede hala çok sayida Türk-Islam nüfûsu yasamaktadir. 1371’den 1913 yilina kadar
Osmanli hakimiyetinde kalan Makedonya on dokuzuncu yüzyilin ortalarina kadar sulh, sükûn ve huzur devrini yasadi. Bu devirde Makedonya’da sanat degeri yüksek mimari eserler insa edildi. Ahalinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarinin karsilanmasi için pekçok müesseseler kuruldu. Sivil ve askeri okullarin açilmasi ve çesitli müesseselerin kurulmasiyla Makedonya’nin hayat ve kültür seviyesi yükseltildi. Bölgedeki Osmanli eserlerinin çogu haçli, slav ve komünizm zihniyetleriyle tahrip edilmesine ragmen, geride kalanlar dahi o devrin saheser abidelerindendir.


Makedonya’nin Türklerin hakimiyetinden çikmasi, 19. yüzyilda siddetlenen Papalik ve Rusya’nin propagandasi sebebiyledir. Bölge Osmanlilarin elinden çikmasiyla, toprak bütünlügünü kaybetti. Önce Balkan devletleri arasinda savas meydani haline gelen Makedonya, Birinci Dünya (1914-1918), Ikinci Dünya (1939-1945) savaslarinda da ayni akibete ugradi. Ikinci Dünya Savasi sonunda, 1947’de Makedonya Bulgaristan, Yugoslavya ve Yunanistan arasinda paylasildi.
   
 Yugoslavya sinirlari içinde kalan Makedonya topraklarinda, Yugoslavya’yi meydana getiren cumhûriyetlerden biri olan Makedonya Cumhûriyeti kuruldu. Makedonya Cumhûriyeti, Yugoslavya’nin parçalanmasi üzerine kurulan Yeni Yugoslavya’dan 1991’de yapilan referandum ile ayrildi ve bagimsiz bir devlet haline geldi. Birçok ülke Makedonya’yi tanirken, Yunanistan’in itirazi ile Avrupa Devletleri tanimadi. Bunun nedeni ise yeni cumhûriyetin, Yunanistan’daki bir bölge ile ayni ismi tasimasi idi. Yeni devletin isminin degistirilmesi yönünde Yunanistan’in istekleri hala devam etmektedir.

Fiziki Yapi
Makedonya, fiziki olarak, tektonik yer degistirmelerin gençlestirdigi çok yasli yükseltilerle kapli daglik bir araziye sahiptir. Orta Vardar Vadisinin iki yakasi boyunca uzanan Makedonya topraklarini 2000 metreyi geçen Sar Planina, Pelisten ve Osogova daglari engebelendirir. Ohri, Dorian ve Prespa göllerinin büyük bir bölümü ülke sinirlari içinde kalir. En önemli akarsulari Incekara ve Vardar nehirleridir.


 Iklim
Ülke topraklari genelde engebeli araziden meydana geldiginden kara iklimi hakimdir. Yazlari sicak ve kurak, kislari da soguk geçer.
 
Nüfus ve Sosyal Hayat

Ülke nüfûsu 2.050.000 olup, nüfus yogunlugu 79’dur. Sinir belirlemeleri yüzünden halk önemli ölçüde yer degistirmesinden dolayi yirmi sene süren göçlerden dolayi, nüfus hizla azalmistir. Ülke nüfûsu yeni yeni artmaya baslamistir. Nüfûsun % 53.9’u kentlerde, % 46.1’i kirsal kesimde yasar. Karisik milletlerin yasadigi ülkede nüfûsun % 67’sini Makedon, % 19.8’ini Arnavut, % 4.5’ini Türk, % 2.3’ünü Sirp, % 2.3’ünü Çingene, % 2.1’ini Bosnak ve % 2’sini de diger milletler meydana getirir.

 

Ekonomi

 Makedonya ekonomisi tarim ve sanayiye dayalidir. Ayrica ormancilik, madencilik ekonomide önemli yer tutar. Iyi bir sekilde sulanan ovalar Avrupa’nin adeta sebze ve meyve ambaridir. Baslica tarim ürünleri bugday, üzüm, misir, patates, pamuk, tütün, hashas, susam, pirinç ve eriktir. Daglik kesimlerde hayvancilik yaygin olarak yapilir. Koyun, sigir, domuz ve tavuk en çok beslenen hayvanlardir. Göllerde balikçilik yapilir.
Ülke topraklarinda bulunan bakir, kursun, çinko, kaolin, dolomit, jips, kireçtasi, demir, gümüs çikarilarak islenir. Elektrik enerjisini, Incekarasu Irmagi üzerinde bulunan santrallerden saglanir.

Makedonya’da ulasim daha çok karayolu ile saglanir. Karayollarinin uzunlugu 10.591 km’dir. ayrica 693 km’lik bir demiryolu ile bir hava alani vardir.

Din

 
Saint Clement and Pantheleimon Ohrid 2.JPG|160px|thumb|left| Ohri deki Saint Clement ve Pantheleimon kilisesi Makedonya Cumhuriyeti nde en yaygin din 84.7% ile Makedon Ortodoks Kilisesi ne bagli Ortodoksluk, 13.3% ile en yaygin ikinci din Islam dir. Makedonya Cumhuriyeti oran açisindan Türkiye, Azerbaycan, Almanya, Fransa, Ingiltere, Avusturya, Hollanda, Belçika Bulgaristan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek den sonra Avrupa daki en büyük Müslüman nüfusu barindirir.
 Ülkede Müslüman lar genelde Arnavutlar, Türkler ve Bosnaklar olmasina karsin bir kismi Arnavutluk da yasayan 40,000-200,000Gallagher, Tom. The Balkans In The New Millennium: In the Shadow of War and Peace, p. 85. (Routledge, 2005) kisi kadar küçük bir Müslüman Makedon da vardir. Ülkede 1200 kilise, 400 cami bulunur. Üsküp de Ortodoks ve Islam dinine mensup insanlar için degisik okullar vardir.


Ülke 1991 yilinda Yugoslavya dan Makedonya ismi ile bagimsizligini ilan etti. Birlesmis Milletler ülkeyi 1993 yilinda Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti ( EYMC) ( Makedonca:ismi ile tanidigini duyurdu. Diger uluslararasi örgütler olan Avrupa Birligi, Kuzey Atlantik Antlasmasi Örgütü, Uluslararasi Para Fonu, Avrupa Yayin Birligi ve Uluslararasi Olimpiyat Komitesi gibi örgütler ülkeyi Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti ( EYMC) adiyla tanidi. 

Halkin büyük kismi Hiristiyandir. Ayrica küçük bir Yahûdi cemaati ile çok sayida Müslüman vardir. Baslica sehirleri, Üsküp, Tetova, Kumanova ve Bilda’dir.
Türkiye, Makedonya Cumhuriyeti nin bagimsizlik ilaniyla beraber ülkeyi kendi ismi ile tanimistir. Nitekim bu sebeple Makedonya yi Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya ismiyle (FYROM) taniyan NATO teskilatina ait ve içinde Makedonya geçen tüm belgelerde metinde "FYROM" kisaltmasi geçerken belgenin sonundaki bir dipnotta Türkiye nin ve diger NATO üyeleri A.B.D, Arnavutluk, Bulgaristan, Estonya, Hirvatistan, Isveç, Izlanda, Kanada, Litvanya, Macaristan, Norveç, Polonya, Romanya ve Slovakya ile birlikte Makedonya yi anayasal ismi ile tanidigi ayrica belirtilmistir.
 
Diplomatik Iliskiler

     Makedonya Cumhuriyeti nin su ülkelerde temsilcilikleri vardir:
Amerika Birlesik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birlesik Krallik, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Hirvatistan, Hollanda, Ispanya, Isveç, Isviçre, Italya, Kanada, Katar, Macaristan, Misir, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sirbistan, Slovenya, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan ve Vatikan.

Etnik gruplar
Makedonya Cumhuriyeti çok etnik yapili bir devlettir. 2002 sayimlarina göre, en büyük nüfus 1,100.225 kisiyle;
Etnik Makedonyali Slav 60.15%, ikinci 750.200 kisiyle
Arnavutlar dir 30.10%. Diger küçük etnik gruplar
Türkler(77,959 - 3.85%),
Romanlar (53,879 - 2.66%),
Sirplar (35,939 - 1.78%),
Bosnaklar (17,018 - 0.84%),
Ulahlar (9,695 - 0.48%) ve digerleridir (20,993 - 1.04%).
Ülke Mutfagi:
Daglik yapisi nedeniyle Üsküp’te hayvancilik ve kisitli olarak sebzecilik gelismis halde. Bu durum yörenin mutfagini da etkiliyor. Agirlik et yemekleri ve köftelerde. Ohri Gölü’nde tutulan buraya özgü alabaliklar da oldukça lezzetli.
Yerel mutfagin en sevilen tatlarinin basinda bir tatli olan “kaymakçina” geliyor. Tatli, süt, yumurta, seker ve undan mürekkep. “Yugoslav Salatasi” ve “Köprülü salatasi” olarak da bilinen “manca”, patlican, domates, yesil biber, sarimsak ve zeytinyagi ile hazirlaniyor. Kemiksiz kuzu etinden yapilan “Makedon yahnisi” de meshur bir baska tat. Kentte ayrica güveçte enfes kuru fasulye de pisiriliyor.
Üsküp
Makedonya’nin baskenti Üsküp, ülkenin tek büyük akarsuyu Vardar Nehri’nin iki kiyisinda kuruludur. Bir yakada Arnavutlar ve Müslümanlar, diger tarafta Ortodoks Hiristiyanlarin yasadigi kent ayni zamanda tarihi bir Osmanli yerlesimidir. Kentte Makedonlardan sonra Arnavutlar ikinci, Türkler üçüncü etnik grup olma özelligine sahip. Makedonlar Üsküp’ü Skopje olarak adlandiriyor.Ülkenin adi büyük tartismalara sebep oluyor. Türkiye ve Birlesmis Milletler’in dört daimi üyesi ile birlikte birçok ülke burayi Makedonya olarak tanirken, Yunanistan’in baskisiyla bir grup da Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti isminde israr ediyor. Birlesmis Milletler de ikinci grupta yer aliyor. Bu durum özellikle Yunanistan’dan Makedonya’ya geçislerde sorun yaratabiliyor.


Turistik Bilgiler
Üsküp tarihi bir kent olmasinin yani sira ülkesinin de en büyük yerlesim yeri olma özelligini tasiyor. Bu iki durum mimariyi geleneksel ve modern olarak iki sekilde etkilerken, eski Sovyetler Birligi ne bagli olmus olmasi da bu sistemin mimari anlayisini yansitiyor.  Üsküp Old Bazaar a Türk Çarsisi da deniyor. Bunun sebebi buradaki esnafin birçogu Türk olmasi ve pazarda agirlikla Türkçe konusulmasi. Çarsi, Anadolu daki benzerlerini oldukça hatirlatiyor. Türk oldugunuzu belirtmeniz keyifli sohbet ve alisveris için oldukça önemli bir

 anahtar. Çarsi içinde görülecek tarihi yapilar arasinda yine Osmanli mimari geleneginin örnekleri Mustafa Pasa Camii, Kursunlu Han, Sulu Han, Davut Pasa Hamami bulunuyor. Burada eski Türk evlerinden de örneklere rastlamaniz mümkün. Kentin simgesi Tas Köprü 15. yüzyilda insa edildi. Sultan I. Murad döneminde yapilan 13 gözlü, essiz bir mimari yapi olan köprü, 1963 yilinda meydana gelen büyük depremle yüzde 80 i tamamen yikilan
Üsküp te ayakta kalan ender yapilardan biriBirkaç yil öncesine kadar yikinti halinde olan Üsküp Kalesi, geçirdigi restorasyonla tekrar eski günlerin döndü. Görkemli parki da ilgi çekiyor. Kaleden doyumsuz bir Üsküp manzarasi seyretmeniz mümkün. Kentin eski tren istasyonu da kismen yikilmis olsa da bugün Ulusal Müze olarak degerlendirilmis. Üsküp ve Makedonya ile ilgili tarihi ve kültürel ipuçlarini burada bulabilirsiniz. Kentin en yeni kilisesi St. Clementin Katedrali Vardar Nehri nin hemen yaninda. Onunla birlikte Üsküp te Saat Kulesi ni gezebilir,
Sveti Spas Manastiri ni görebilir, Hünkâr, Yahya Pasa, Murat Pasa camilerini ziyaret edebilir, Çifte Hamam a ugrayabilirsiniz. Üsküp e gelmisken Makedonya nin diger degerlerini görmek isterseniz biraz yolculugu göze almaniz gerekiyor. Eger birkaç saatinizi ayirirsaniz Türk nüfusunun çogunlukla yasadigi Tetova kentine kadar uzanabilirsiniz. Türkler burayi Kalkandelen olarak biliyor. Makedonlarin en sevdigi yerlerden biri olan ve övünçle tanitmak istedikleri Ohrid i (Ohri) kenti ve gölü yaklasik olarak 150 kilometre uzakta. Avrupa nin en derin gölü Ohri bir denizi andiriyor; çevresinde tam 365 tane kilise bulunuyor.

Kültürel Bilgiler

Kent Makedon, Arnavut ve Türk kültürünü en iyi sekilde bünyesinde barindiriyor. Hiristiyan kesimin yasadigi bölüm modern ve gelismis bir Avrupa kentini andirirken Müslümanlarin yasam alanlari daha mütevazi ve geleneksel bir yapida. Hiristiyanlar ve Müslümanlar birbirlerine oldukça saygili bir sekilde birlikte yasiyorlar. Yine de Hiristiyanlarin kentin her noktasinda görülebilecek devasa bir haçi bir tepeye diktikleri bir gerçek. Ünlü sairlerimizden Yahya Kemal Beyatli, Üsküp dogumludur. Sair, kenti, Fatih devrinin evliya mezarligi olarak tanimlar. Bunun nedeni bölgede pek çok sayida evliyanin olduguna inanilmasi ve bu yönde bulunan türbelerin fazla ligidir.
Kenti ikiye bölen Vardar Nehri çevresinde bol sayida park bulunuyor. Üsküplüler bu alanlarda yürüyüs ve spor yapiyor. Özellikle Makedon halkin yasadigi bölüm kafeleri ve gece kulüpleriyle eglencenin merkezi konumunda.
 

Restourant - Yeme Içme Bilgileri
Daglik yapisi nedeniyle Üsküp te hayvancilik ve kisitli olarak sebzecilik gelismis halde. Bu durum yörenin mutfagini da etkiliyor. Agirlik et yemekleri ve köftelerde. Ohri Gölü nde tutulan buraya özgü alabaliklar da oldukça lezzetli. Restoran ve kafelerse oldukça ucuzlar. Birkaç euro ya dolgun tabaklarda et yemekleri yiyebilirsiniz. Yerel mutfagin en sevilen tatlarinin basinda bir tatli olan kaymakçina geliyor. Tatli, süt, yumurta, seker ve undan mürekkep. Yugoslav Salatasi ve Köprülü salatasi olarak da bilinen manca , patlican, domates, yesil biber, sarimsak ve zeytinyagi ile hazirlaniyor. Kemiksiz kuzu etinden yapilan Makedon yahnisi de meshur bir baska tat. Kentte ayrica güveçte enfes kuru fasulye de pisiriliyor.


Alis-Veris
Alisveris için en keyifli yer elbette Türk Çarsisi. Burada eskiye ve yeniye ait birçok Üsküp hatirasi bulabilirsiniz. Çarsi ayrica Makedonya da yetisen taze sebze ve meyvelerin ile tütünün satildigi önemli bir nokta olma özelligine sahip. Sehir merkezinde ise büyük ve modern bir alisveris merkezi var. Bu kalabalik çarsida yer alan magazalarda ithal mallarin çoklugu hemen göze çarpiyor


Diplomatik Iliskiler

        Makedonya Cumhuriyeti nin su ülkelerde temsilcilikleri vardir:

Amerika Birlesik Devletleri, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birlesik Krallik, Bosna-Hersek,Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Hirvatistan, Hollanda, Ispanya, Isveç, Isviçre, Italya,Kanada, Katar, Macaristan, Misir, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sirbistan, Slovenya, Türkiye,Ukrayna, Yunanistan ve Vatikan.
 
TICARET MÜSAVIRLIGININ ADRES, TELEFON VE FAKS BILGILERI

Üsküp Büyükelçiligimizin adresi, telefon ve faks numaralari asagida verilmektedir.
T.C. ÜSKÜP BÜYÜKELÇILIGI
U.L. SLAVEY PLANINA B.B.
91000 ÜSKÜP (SKOPYE )
MAKEDONYA
Tel : + 389 31 – 11 32 70
11 21 73
Fax : + 389 31 – 11 70 24
 

  Siz okuyun basarilarinizla biz gurur duyalim .
  Egitim için yatirim yapan herkese en içten dileklerimizle basarilar diliyoruz.
                                                               Sd yurt disi egitim
DETAYLI BILGI IÇIN -   HAFTA ARASI VE CUMARTESI GÜNÜ SAAT 9-19 ARASI  ULASABILIRSINIZ
SD YURT DISI EGITIM OFIS TEL - 0232 441 74 34 
SIRKET  - 0544 656 09 23 - 0507 917 37 50
                          www.sdyurtdisiegitim.com.tr   ADRESINDEN BILGI ISTEK FORMUNU DOLDURABILIRSINIZ .DANISMANLARIMIZ SIZLERE EN KISA ZMANDA BILGI VERECEKLERDIR
                          
www.sdyurtdisiegitim.com.tr    ADRESINIDEN  BIZ SIZI ARAYALIM FORMUNU DOLDURUN SD DANISMANLARI SIZI EN KISA ZAMANDA ARAYACAKLARDIR
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder