10 Aralık 2013 Salı

Dünyanın en iyi ülkelerİ

Dünyanın en iyi ülkeleri: Sıralamalar


  


Bu listenin en azından bir dizi önemli eğilimin incelenmesinde bir başlangıç noktası olmasını ümit ediyoruz. Söz konusu eğilimlerin daha net görülebilmesi için mevcut verileri alt listeler biçiminde de değerlendirdik. Burada dikkate değer bir husus da şu: Liste, Amerikalıların bazı zamanlarda düşündükleri kadar da kötü durumda olmadığını ve aynı zamanda (belki hepsinden önemlisi) bazen istatistiklerin söylediklerinin yarı yarıya doğru olduğunu gösteriyor. İşte zaten bildiğiniz bazı gerçekler: En iyi ülkeler genelde küçük, zengin, güvenli ve soğuk oluyor. (İlk 10'a giren İskandinav ülkelerine bir bakın.) Ama liste bize aynı zamanda başka bir şey daha gösteriyor: Bu, büyük bir dünya ve ona pek çok farklı açıdan bakabilirsiniz.
Genel sıralama 
1. Finlandiya
2. İsviçre
3. İsveç
4. Avustralya
5. Lüksemburg
6. Norveç
7. Kanada
8. Hollanda
9. Japonya
10. Danimarka
11. ABD
12. Almanya
13. Yeni Zelanda
14. İngiltere
15. Güney Kore
16. Fransa
17. İrlanda
18. Avusturya
19. Belçika
20. Singapur
21. İspanya
22. İsrail
23. İtalya
24. Slovenya
25. Çek Cumhuriyeti
26. Yunanistan
27. Portekiz
28. Hırvatistan
29. Polonya
30. Şili
31. Slovakya
32. Estonya
33. Macaristan
34. Litvanya
35. Kosta Rika
36. Letonya
37. Malezya
38. Bulgaristan
39. Romanya
40. Kuveyt
41. Panama
42. Peru
43. Birleşik Arap Emirlikleri
44. Uruguay
45. Meksika
46. Arjantin
47. Jamaika
48. Brezilya
49. Ukrayna
50. Küba
51. Rusya
52. Türkiye
53. Ürdün
54. Katar
55. Dominik Cumhuriyeti
56. Belarus
57. Arnavutluk
58. Tayland
59. Çin
60. Umman
61. Kazakistan
62. Kolombiya
63. Filipinler
64. Suudi Arabistan
65. Tunus
66. Sri Lanka
67. Fas
68. Paraguay
69. Azerbaycan
70. Ekvator
71. Venezüella
72. El Salvador
73. Endonezya
74. Mısır
75. Nikaragua
76. Honduras
77. Bolivya
78. Hindistan
79. İran
80. Botsvana
81. Vietnam
82. Güney Afrika
83. Suriye
84. Guatemala
85. Cezayir
86. Gana
87. Kenya
88. Bangladeş
89. Pakistan
90. Madagaskar
91. Senegal
92. Yemen
93. Tanzanya
94. Etiyopya
95. Mozambik
96. Uganda
97. Zambiya
98. Kamerun
99. Nijerya
100. Burkina Faso
Hayat kalitesi
Yüksek nüfuslu ülkeler arasında

1. Almanya
2. ABD
3. Fransa
4. Japonya
5. İngiltere
6. İtalya
7. Rusya
8. Meksika
9. Tayland
10. Türkiye

Hayat kalitesi, tam olarak ölçmenin imkânsız olduğu o "esnek" kavramlardan. Bu konuda herkesin görüşü farklı. (Örneğin, yoksul ülkeler için fakirliğin azaltılması çevre kirliliğinden daha önemli.) Ölçütler arasına sağlık, güvenlik ve düzgün bir hayat kurma imkânı gibi kriterleri dahil ettik. Sürpriz: Hayattan keyif almak denince ilk akla gelen yer Fransa, Amerika'nın gerisinde kaldı. İtirazcılar lütfen dikkat: Belirleyici unsur tatil süresi değil, refah düzeyiydi..

Ekonomik dinamizm

1. Singapur
2. ABD
3. Güney Kore
4. İngiltere
5. İsveç
6. Avustralya
7. İsviçre
8. Finlandiya
9. Lüksemburg
10. Japonya

Güçlü ekonomiler sadece belli bir bölgeden çıkmıyor. Kazananlar listesinde büyüklük ve yerleşim bakımından farklılık arz eden ve değişik modeller izleyerek refaha ulaşmış ülkeler var. ABD birçok ölçüte göre diğerlerini geçse de Singapur gibi bir mikro devletin gerisinde kaldı. Bir neden Singapur'un küçük bir ülke olması. Ülkede kendine özgü başarılı bir devlet kapitalizmi modeli uygulanıyor. Bu şehir devleti bir nesillik sürede yoksulluktan sıyrılıp, en zengin ülkelerden biri oldu. Devlet kontrolündeki ulusal varlık fonları ve şirketler aracılığıyla ekonominin yarıdan fazlasının işleyişi hükümetin elinde; ama iş dünyasının ve serbest ticaretin gereklerine fazlasıyla bağlı. Eğitim ve altyapı birinci sınıf. Bireysel özgürlükler sınırlandırılsa da (sakız çiğnerken yakalanmayın), Singapur işsizlik oranının en düşük olduğu ülkelerden biri.

Ekonomik dinamizm
Yüksek nüfuslu ülkeler arasında

1 ABD
2 İngiltere
3 Japonya
4 Çin
5 Almanya
6 Fransa
7 Rusya
8 Hindistan
9 Tayland
10 İtalya / 16 Türkiye

Son ekonomik kriz Amerikan ekonomisine ciddi darbe vurmuş olsa da ekonomik dinamizm açısından ABD hâlâ başı çekiyor. ABD'nin hemen arkasından İngiltere geliyor ki ortak miraslarının yanı sıra, iki ülke daha pek çok ortak özelliğe sahip: Her ikisinde de büyük bir hizmet sektörü mevcut (özellikle finansta), ekonomide verimlilik yüksek ve bir sürü iç ve dış yatırım gerçekleşiyor. Dolayısıyla iki ülke de sıcak ekonomiler olarak tanımlanıyor. Esas soru, bu ülkelerin bundan beş sene sonra da listede başı çekip çekmeyecekleri. Özellikle İngiltere, ekonomik kriz ve durgunluğun daha da ağırlaşmasına yol açan devasa ve giderek artan bir borç yükü altında. Bu da büyümeyi olumsuz etkileyecek, hasarın boyutunu ise zaman gösterecek.

Ekonomik dinamizm
Kişi başına düşen gelirin az olduğu ülkelerde

1. Çin
2. Azerbaycan
3. Hindistan
4. Tayland
5. Ürdün
6. Fas
7. Tunus
8. Mısır
9. Pakistan
10. Arnavutluk

"En İyi Ülkeler" listesi için ölçüt belirlemeye başladığımızda, sıralamanın bazı gelişmekte olan ülkelerle ilgili bir özelliği yansıttığından emin olmak istedik. Zira bu hızla büyüyen ekonomilerde göze çarpan ilk şey, canlılık ve girişimcilere sunulan fırsatlar. Bu ülkelerin pek çoğu genel kalkınmışlık bakımından henüz ana listede üst sıralarda yer alabilecek kadar ileri noktada değilse bile öne çıktıkları bir alan var: Ekonomik dinamizm. Nüfusu bir milyarın üzerinde olmasına rağmen (kalabalık nüfus, bir ülkenin listemizdeki sırasının olumsuz etkilenmesine yol açıyor) Çin düşük gelirli ülkeler arasındaki bu kategoride birinci, Hindistan ise üçüncü sırada yer alıyor. Ekonomileri dünyaya açıldığından bu yana yüz milyonlarca Çinli ve Hintli mutlak fakirlik içinde yaşamaktan kurtuldu. Bu ülkeler büyüme oranlarıyla, dünyadaki pek çok ülkeyi geride bıraktı; üstelik krizden büyüyerek çıkıyorlar.

Genel sıralama
Gelir seviyesinin yüksek olduğu ülkelerde

1. Finlandiya
2. İsviçre
3. İsveç
4. Avustralya
5. Lüksemburg
6. Norveç
7. Kanada
8. Hollanda
9. Japonya
10. Danimarka

Dört dörtlük donatılmış bir yemek masasına, ama az sandalyeye sahip olmak, "En İyi Ülkeler" listemizin zirvesinde yer almanın en garantili yolu. Japonya hariç, yüksek gelir listesindeki ülkelerin hepsi yüzölçümü 2600 kilometrekareden daha az olan ve yarım milyonluk nüfusa sahip Lüksemburg gibi düşük nüfuslu ülkeler. Bu ülkelerin görece yüksek milli geliri daha az sayıda kişi tarafından paylaşıldığı için eğitimden sağlığa, hayat kalitesine kadar her şey genellikle birinci sınıf nitelikte.

Eğitim

1 Finlandiya
2 Güney Kore
3 Kanada
4 Singapur
5 Japonya
6 İsviçre
7 Estonya
8 İngiltere
9 İrlanda
10 Hollanda

Finlandiya bu kategorinin başında yer almayı hak ediyor. (Bir önceki sayfada yer alan ek bilgilere bir göz atın.) Ama Güney Kore de Finlandiya'dan pek aşağı kalmıyor. Bu Asya ülkesinin eğitim kalitesi ve öğrencilerindeki azim müthiş. Güney Koreli öğrenciler dünyada ortaöğretimi tamamlayıp bir üniversite bitirme ihtimali en yüksek olan öğrenciler arasında yer alıyor. (Güney Koreli ebeveynler sırf çocukları sınava iyi hazırlansın diye dershanelere büyük paralar ödüyor.) Bugün hayal edebilmek güç, ama 1960'larda Güney Kore'nin milli geliri Afganistan'la aynı seviyedeydi. Bugünse, büyük ölçüde eğitime verilen önem sayesinde Güney Kore, dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline geldi.

Eğitim
Üst orta gelir seviyesine sahip ülkeler arasında

1 Kazakistan
2 Polonya
3 Küba
4 Letonya
5 Litvanya
6 Rusya
7 Belarus
8 Malezya
9 Peru
10 Bulgaristan

Zengin ülkelerin eğitimdeki başarısını ya da iyi eğitimli ülkelerde refah seviyesinin yüksekliğini anlamak zor değil. Ama bu alt kategoriye dikkat. Listedeki eski Sovyet Bloku ülkeleri bir hayli fazla. Bu ülkelerde fen ve matematik derslerine hep öncelik veriliyordu. Ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan ülkelerde bile bu önceliklerin sonucu hâlâ sınavlardaki yüksek notlarda kendini gösteriyor.

Sağlık

1 Japonya
2 İsviçre
3 İsveç
4 İspanya
5 İtalya
6 Avustralya
7 Singapur
8 Norveç
9 Yeni Zelanda
10 Hollanda

Dünyanın en iyi sağlık hizmetinin hangi ülkede olduğu konusundaki tartışmalar hararetle sürüyor. Burada kişi başına düşen gelir en belirleyici unsur gibi gözüküyor. (Japonya'nın neden listenin en tepesinde yer aldığının anlatıldığı haber kutusuna bir göz atın.) Uzun zamandır sağlık hizmetlerinin devlet tarafından sağlanmasına alışkın olsalar da Avrupa ülkeleri, (Japonya'dan farklı olarak) bu kategoride ön sıralarda yer almaya devam ediyor. Bankacılık krizi ve emlâk piyasasındaki çöküşten ağır biçimde etkilenen İspanya gibi ülkeler bile kaliteli bir sağlık hizmeti sunmayı başarabiliyor. Örneğin İspanya'da bütün vatandaşları kapsayan sağlık sigortası anayasal bir hak ve birkaç reçeteli ilaç dışında, sağlık hizmetleri için kimse ücret ödemiyor.

Genel sıralama
Yüksek nüfuslu ülkeler arasında

1 Japonya
2 ABD
3 Almanya
4 İngiltere
5 Fransa
6 İtalya
7 Meksika
8 Brezilya
9 Rusya
10 Türkiye

Bu alt kategori, halen şekillenmekte olan yeni küresel ekonomik ve siyasi düzen hakkında fikir vermesi bakımından gayet faydalı. ABD ve dünyanın diğer başlıca gelişmiş ülkeleri hâlâ listenin üst sıralarını işgal etse de yeni nesil yükselen ekonomilerin bir kısmı aradaki farkı kapatıyor. Ekonomistler sık sık BRIC ülkelerinden -Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin- bahsediyor, hatta bunlardan ikisi söz konusu listede de yer alıyor. Ama gelecek, belki de yükselen ekonomiler arasında bugün ikincil planda görünen Türkiye ve Meksika gibi ülkeler için daha parlak olacak. Bu ülkeler sağlıklı doğum oranları, genç iş gücü ve başarı şanslarının artmasına imkân sağlayacak bol miktarda yabancı yatırım akışı sayesinde ciddi bir ilerleme kaydediyor. Güven, kalite ve huzurun adı SD Yurt Dışı Eğitim Danışmanlıgı'dır.
                                 Siz okuyun, basarılarınızla biz gurur duyalım.
  Eğitim için yatırım yapan herkese en içten dileklerimizle başarılar diliyoruz.
                                                               SD YURTDIŞI EĞİTİM
DETAYLI BİLGİ İÇİN -   HAFTA ARASI VE CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 9-19 ARASI  ULAŞABİLİRSİNİZ
SD YURT DIŞI EGİTİM OFİS TEL - 0232 441 74 34  
                                     SİRKET  - 0544 656 09 23 - 0507 917 37 50
                          www.sdyurtdisiegitim.com.tr   ADRESİNDEN BİLGİ İSTEK FORMUNU DOLDURABİLİRSİNİZ .DANIŞMANLARIMIZ SİZLERE EN KISA ZMANDA BİLGİ VERECEKLERDİR
                          www.sdyurtdisiegitim.com.tr    ADRESİNİDEN  BİZ SİZİ ARAYALIM FORMUNU DOLDURUN SD DANIŞMANLARI SİZİ EN KISA ZAMANDA ARAYACAKLARDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder