10 Aralık 2013 Salı

YUKSEK LİSANSLA ILGILI BILGILER

YURT DIŞINDA YÜKSEK LİSANS

Yurtdışında yüksek lisans başvurusu için istenen belgeler hemen hemen her ülke için aynıdır; bir başvuru formu, TOEFL sonucunuz, not dökümünüz, diplomanız, en az 2 akademisyenden alınan referans (Profesör olması tercih sebebidir) ve bu dokümanların yeminli çevirmenlerce yapılmış çevirileri gerekmektedir.

Bir de çeşitli sınavlar vardır, bu sınavlar yüksek lisans yapmak istediğiniz bölüme göre değişir. Örneğin; MBA yani işletme yüksek lisansı yapacaksanız, GMAT adlı bir branş sınavından, mühendislik ve birkaç başka bölümde yüksek lisans yapacaksanız, GRE adlı bir branş sınavından geçmelisiniz.

Sınavlardan alacağınız puanlar okula kabulünüzü etkileyen baş etkenlerdir. Yurtdışındaki okulların en iyi taraflarından birisi de başvurunuzun kabul edilme ihtimalini hesaplayabilmenizdir. Okullar, ne oranda GMAT ve TOEFL sonuçları, ne oranda ortalama istediklerini açıklarlar. Başvuran adaylar eğer kendi şartlarından çok yüksekse okula başvurmak için zaman ve para kaybetmezler. Amerika’da okullara başvurmanın masrafı 25-75 USD arasında değişir.

Okulların ‘deadline’ denilen son başvuru tarihleri vardır ki çoğu okul yüksek lisans başvurularını çok önceden almaya başlar. Öyle okullar vardır ki, ağustos ayında başlayacak yüksek lisans programları için başvuruları bir önceki yılın ekim ayından almaya başlar.

Yüksek lisans başvurularında istenen belgelerden biri olan SOP ( Statement of Purpose) yani (amaç mektubu), okula kabulünüz için önemli bir kriterdir.  İyi bir İngilizce ile yazılmış, amaçlarınızı oldukça açık ve net biçimde anlatan bir niyet mektubu, işletme mezunu olmayan ancak işletme yüksek lisansı yapmak isteyen birinin oldukça işine yarayacaktır. Başvurularda uluslararası öğrencilerle o ülke vatandaşları aynı prosedürlerden geçerler.

TOEFL:
Yurtdışında İngilizce eğitim veren üniversitelerin hemen hepsi, anadili İngilizce olmayan yabancı öğrencilerden, giriş şartı olarak, TOEFL İngilizce sınavında yeterli puan isterler. TOEFL, okuduğunu ve dinlediğini anlamayı, kelime ve deyim bilgisini ve İngilizce yi doğru kullanmayı ölçen çok seçmeli bir testtir.

Computer-Based TOEFL sınavı bütün yıl boyunca dünya çapında yüzlerce değişik bölgede uygulanmaktadır. Türkiye’de ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de verilmektedir.

TWE:
TWE (Test of Written English), 30 dakikalık bir komposizyon yazma sınavıdır. Bu sınav için TOEFL ücretine ek olarak bir ücret ödemenize gerek yoktur. Bu sınav 6 üzerinden notlandırılır ve TOEFL notunuzdan ayrı olarak bildirilir. Bazı okullar TOEFL ile birlikte TWE sınavına girmenizi de şart koşabilir.

Başvurduğunuz okulun TWE sınavını istemesi halinde, her TOEFL tarihinde TWE verilmediği için, TOEFL’a gireceğiniz gün TWE’nin de veriliyor olmasına dikkat etmeniz gerekir. Unutmamanız gereken bir başka nokta da TOEFL’a girmeden sadece TWE sınavına giremeyeceğinizdir.

GRE:
GRE (Graduate Record Examination) Amerika’daki Yüksek Lisans Programlarının işletme dışındaki bölümlerine başvurmak isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Sınav üç çoktan seçmeli bölüm (Sayısal, Analitik ve Sözel) ve ayrıca kompozisyon bölümünden oluşmaktadır. Kompozisyon bölümünde iki soru sorulmaktadır. İlk soru bir konu üzerindeki yorumların sorulduğu 45 dakikalık bir bölüm ile bir argüman üzerinde akıl yürütmenizin istendiği 30 dakikalık bir bölümden oluşmaktadır.

GRE sınavında öğrencilerden odaklanma yeteneği, temel dilbilgisi, mantık, matematik, kavrama ve akıl yürütme becerisi; problem çözme yetkisi ve bu yetenekleri belirli bir zaman diliminde etkin bir şekilde kullanabilmeleri beklenir.Sözel ve Sayısal bölümlerin değerlendirilmesi hemen yapılabilmesine rağmen kompozisyon bölümünün değerlendirilmesi resmi sonuçlarla açıklanmaktadır.

GMAT:
GMAT (Graduate Management Admission Test) Amerika’daki yüksek lisans ve doktora programlarının işletme, yönetim bölümlerine başvuracak öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. GMAT çoktan seçmeli (Sözel ve Sayısal) ve kompozisyon (Analytical Writing Assessment) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Sözel: 41 soru - 75 dk.
Sayısal: 37 soru - 75 dk.

Kompozisyon bölümünde ise iki soru sorulmakta ve Word programında her bir soru için birer kompozisyon yazılması için 30′ar dakika süre verilmektedir.

GMAT sınavında öğrencilerden odaklanma yeteneği, temel dilbilgisi, mantık, matematik, kavrama ve akıl yürütme becerisi; problem çözme yetkisi ve bu yetenekleri belirli bir zaman diliminde etkin bir şekilde kullanabilmeleri beklenir. Sözel ve Sayısal bölümlerin değerlendirilmesinin hemen yapılabilmesine rağmen kompozisyon bölümünün değerlendirilmesi resmi sonuçlarla açıklanmaktadır. Sayısal ve sözel bölümün notlandırılması 0-60; sınavın tamamının notlandırılması 200-800 arası bir skordur. Kompozisyon bölümünün skoru 0-6 arası bir nottur ve diğer bölümden ayrı değerlendirilmektedir.

MCAT:
Amerika’daki tıp okullarının tamamına yakını başvuru esnasında MCAT sınav sonucunu zorunlu kılmaktadır. MCAT sınav sonucu Tıp okullarına başvuru sürecinde çok önemli bir rol oynamaktadır.

IELTS:
IELTS (International English Language Testing System) dört adet dil yeteneğini (dinleme, okuma, yazma ve konuşma) ölçmeyi amaçlar. IELTS dünyaca bilinen ve tanınmış en yüksek kalitede İngilizce bilgisini ölçebilen ve tüm dünyada kullanılan bir değerlendirme sistemidir.

Test Akademik ve Genel İngilizce düzeylerinde iki farklı şekilde uygulanır. Dinleme ve konuşma modülleri her iki düzeyde aynı şekilde uygulanırken; okuma ve yazma modülleri iki düzeyde farklı formatlarda uygulanır. IELTS sınavı İngiltere, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Amerika gibi birçok ülkedeki üniversite ve şirketler tarafından kabul edilmektedir. Türkiye’de IELTS’i kabul eden üniversite ve şirket sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.


Şartlı Kabul  (Conditional Acceptance)
Üniversiteler öğrenci kabulleri için kendileri tarafından belirlenen asgarî bir not ortalaması ve sınav puanı isterler.  Belirledikleri düzeyin altındaki öğrencileri kabul etmezler. Ancak, bazı üniversiteler bazı öğrencilere esnek davranabiliyorlar. Örneğin, 10 üzerinden asgari 7.5 not ortalaması şart koşan bir üniversite, diğer şartları tamam ise 7′lik bir öğrenciyi şartlı kabul edebilir. Öğrencinin kesin kabulü, ilk dönem göstereceği performansa bağlıdır. Eğer öğrenci derslerinde başarılı olup yeterli not ortalamasını tutturabilirse şart yerine gelmiş olur ve öğrenci normal statüye geçirilir. Aksi taktirde öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.

Yine aynı şekilde GRE’ den veya GMAT Sınavından istenenden daha az puan almış bir öğrencinin, diğer kriterleri uygunsa şartlı olarak kabul edilmesi mümkün olabilir. Şart, yine akademik başarı veya örneğin altı ay içinde testlerin tekrarlanarak istenen puanın tutturulması olabilir.

Şartlı kabul denince akla ilk gelen İngilizceleri okulun istediği seviyede olmayan öğrencilerin üniversitelerden akademik kabul sağlamalarıdır. İngilizceleri “iyi” veya “orta” olup üniversitelerinin aradığı seviyenin altında kalan öğrencilerin, akademik bakımdan yeterli olmaları koşuluyla, bazı üniversitelerden şartlı kabul sağlamaları mümkün olabiliyor.

Örneğin, 550 TOEFL puanı istendiğini düşünelim. Bu durumda 450 TOEFL puanı alan bir öğrencinin diğer nitelikleri uygunsa, bazı üniversiteler kendisine şartlı kabul verebilirler. Ancak, şartlı kabul edilen öğrencinin akademik programa başlayabilmesi için önce ya kabul edildiği üniversitenin dil okuluna ya da başka dil okuluna devam ederek İngilizcesini geliştirmesi ve yeterli duruma getirmesi gerekir ya da eğer çok az eksikleri varsa akademik programa başlatılabilirler ama ek olarak bazı ileri düzeyli İngilizce dersleri almaları şartı konabilir.

İngilizce programlarına devam eden şartlı kabul sahibi öğrenciler, İngilizcelerinin akademik programa başlayabilmek için yeterli seviyeye geldiğini okula belgelemek için, ya tekrar TOEFL sınavına girerler ya da bazı okullarda “Institutional TOEFL” adı verilen şartlı kabul veren okul tarafından belirli zamanlarda yapılan sınavlara girerler. Başarılı oldukları taktirde, kabul oldukları akademik programa başlayabilirler.


Hangi ülkelerde yüksek lisans yapılabilir?

Türk öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkeler Amerika, İngiltere, Kanada olmakla birlikte diğer ülkelerde de yüksek lisans eğitimi alınabilmektedir.

Günümüzde Çin, Rusya, Avustralya ve Yeni Zelanda Türk öğrenciler tarafından yüksek lisans eğitimi almak üzere tercih edilen ülkeler arasında popülerliğini arttırmaktalar.  Çin ve Rusya dillerinin ve ekonomik büyüme trendlerinin büyüklüğünden dolayı, Avustralya ve Yeni Zelanda ise yaşam şartlarının refah seviyesi ve ana dillerinin İngilizce olması sebebiyle tercih sebebi olabiliyorlar.

Başvurulacak okul ve bölüm nasıl seçilmeli?

Yurtdışında yüksek lisans yapmaya karar verdiğinizde karşınızda onlarca ülke, yüzlerce üniversite ve program yer almaktadır. Bunlar arasından en doğru kararı vermek zorlu bir süreçtir. Doğru kararı vermek için;

İlk olarak başvuru yapmayı ve eğitimini almayı düşündüğünüz programın yüksek lisans sonrası hedefinizle örtüşüp örtüşmediğine, daha da önemlisi bu alanda yüksek lisans yapmanızın gerçekten gerekli olup olmadığına karar vermelisiniz.  Unutmayın ki yüksek lisans eğitimi zaman, emek ve para sarfetmeniz gereken zorlu bir eğitimdir.  Yüksek lisans eğitimine başladıktan sonra yarım bırakmamak için hayatınızdaki bütün faktörleri ve gelecek planlarınızı doğru analiz edip kararınızı vermelisiniz.

Eğer amacınız akademik olarak eğitiminizi ettirmek ise direkt doktoraya da başlayabilmeniz mümkündür. Bu fırsatı değerlendirmeye çalışın. Hangi okulların direk doktora başvurusunu kabul edip etmediğini araştırın.

Gitmek istediğiniz okulun yer aldığı ülke ve bölgenin iklim, ulaşım, hayat pahalılığı, konaklama masrafları, okulun okumak istediğiniz bölümdeki kalitesi, okulun saygınlığı, gibi özelliklerini de mutlaka göz önünde bulundurun.

Bu genel kıstasların dışında bir yüksek lisans aday öğrencisinin programı ile ilgili seçim yaparken dikkat etmesi gerekli şu noktalar da vardır:

·         Öğretim Görevlilerinin nitelikleri,
·         İlgili bölümün bağlı olduğu departmanın (Mühendislik Departmanı gibi) sahip olduğu öğretim görevlisi ve öğrenci sayısı
·         Bölümdeki araştırma (research) olanakları
·         Okulun bilgisayar ve kütüphane altyapısı
·         Okulun hem Türkiye’de YÖK tarafından hem de Amerika’daki akredite kuruluşları tarafından tanınması
·         Bölümden mezun olmak için gerekli ders sayısı ve bu derslerin içerikleri
·         Bölümden mezun olmak için bitirme tezinin gerekli olup olmadığı (tez hazırlamak çok yorucu ve zorlu bir süreçtir. Tez çalışmanızı tamamlayabilmek için çok fazla emek harcamanız gerekir. Eğer amacınız akademisyen olmak değilse özel sektörde çok da işinize yaramayacak olan tez çalışmanıza harcadığınız emeğin karşılığını alamayabilirsiniz.)
·         Bölümden mezun olmak için gerekli eğitim süresi
·         Program ücreti,  yaşam giderleri, genel giderler gibi toplam ücretler
·         Okulun konaklama imkanları
·         Bölümün asistanlık imkanları (Eğer akademisyen olma gibi bir amacınız varsa bu imkanı mutlaka başvurularınızdan önce araştırmaya gayret edin)
·         Eğitim almak istediğiniz kurumun YÖK tarafından denkliği olup olmadığını başvuru işlemlerine başlamadan araştırın. Aksi takdirde başvuru aşamasındaki emeklerinizin boşa gitmesine sebep olabilir.

Okul Ücretleri, Masraflar, Harcamalar

Yurtdışında yüksek lisans yapmanın toplam harcamaları başvuru yaptığınız okulun yer aldığı ülkeye, şehire, başvurduğunuz programa, ve kişisel harcamalarınıza göre çok değişkenlik gösteren bir aralıktadır.

Harcamalarınızı hesaplarken dikkat etmeniz gereken ana başlıklar aşağıdaki gibidir;

Okul eğitim ücreti ve harçları
Konaklama ve yemek masrafları
Kitaplar ve eğitim malzemeleri
Ulaşım (Avrupa ülkeleri için ulaşım masrafları şehirlerarası uçakla seyahat ücretleri ile eşdeğer olabiliyorken, Amerika, Avustralya, Çin gibi ülkelere ulaşım oldukça masraflı olmaktadır.)
Sağlık sigortası
Kişisel harcamalar

Askerlik Tecil

Yurtdışında öğrenim görecek erkek öğrenciler, askerlik tecili için Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığına, yurtdışında ise ilgili Türk Konsoloslukların Eğitim Ateşeliklerine başvuru yapmalıdırlar.

Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü birimi öğrencinin evrakları eksiksiz ise bir hafta içerisinde öğrencinin yurtdışındaki eğitimine onay verir ve Milli Savunma Bakanlığı’na yazarak öğrencinin askerliğini tecil etmesini sağlar. İşlemler yaklaşık bir hafta sürer. Öğrencinin bizzat kendisinin Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Öğrenciliği Tanıma Birimi’ne başvuru yapması gerekir. Ayrıca, gideceği ülkedeki T.C Büyükelçiliği Eğitim Ateşeliği’ne kaydını yaptırarak, “özel öğrenci” statüsünün ayrıcalıklarından yararlanabilir.


Okul Seçimi

Ülkemiz öğrencileri için yurtdışında eğitim söz konusu olunca ilk akla gelen ülkeler Amerika ve İngiltere oluyor.  Ülkemizdeki öğrencilerin tercihleri yüksek lisans eğitimlerini alırken aynı zamanda İngilizce dil bilgilerini geliştirme yönünde olduğundan İngiltere ve Amerika’nın dışında ana dili İngilizce olan Kanada ve Avustralya, ve son zamanlarda Yeni Zelanda tercih edilen ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor.

Dil geliştirme, yurtdışında yüksek lisansın bir parçası olarak görüldüğü için aynı zamanda Fransızca, Almanca, İspanyolca, Rusça, Çince gibi ülkemizde talep gören ya da yakın zamanda göreceği tahmin edilen dilleri öğrenme amacıyla birçok Avrupa ve Asya ülkesi de tercih edilmektedir.

Okul seçiminde dikkat etmeniz gereken önemli bir husus bazı üniversitelerin bazı bölümlerde çok iyi eğitim veriyorken bazılarında daha sıradan olduğudur. Başvurmak istediğiniz üniversitenin genel tanınırlığından çok eğitim almak istediğiniz alandaki eğitim kalitesini değerlendirmeniz faydalı olacaktır.

Okul seçimi konusunda kararın büyük bir bölümü sizin lisans eğitiminiz, bölüm seçiminiz, yabancı dil bilginiz, lisans dereceniz gibi kriterlere bağlıdır. Son kararınızı verme konusunda ise size profesyonel danışmanlık firmaları, konsolosluklar, yurtdışı eğitim fuarları, üniversitedeki hocalarınız, ya da yurtdışında eğitim görmüş yakınlarınız yardımcı olabilir.

Bölüm Seçimi

Yurtdışında yüksek lisans yapmaya karar vermenize rağmen önünüzdeki bir çok seçenekten birine karar vermek de önemli bir süreçtir. Yüksek lisans eğitimi için lisans derecesinden bağımsız bir çok programdan kabul alma ihtimalinizin olduğu da düşünülürse önünüzde lisans derecesi ile ilgili ya da doğrudan ilgili olmayan bir çok seçenek bulunacaktır.

Yüksek lisans için doğru bölüm kararını verebilmek çok önemlidir. Doğru bölüm kararını verebilmek için en sağlıklı olanı lisans eğitiminiz boyunca bir çok faktörü değerlendirerek verilmesidir. Kararınızı okuduğunuz lisans programı, lisans programınızdaki başarınız ve mevcut alanınızda devam edip etmeyeceğiniz, kariyer beklentiniz, ülkenizde ve hatta şehrinizdeki iş potansiyellerine göre vermeniz uygun olacaktır.

Yabancı Dil Yeterliliği

Yutdışında bir ülkede yüksek lisans eğitimi almak istiyorsanız başvuru yaptığınız üniversitenin eğitim dilini istenen seviyede (çoğu zaman eğitimleri takip edebilecek kadar iyi seviyede bilmeniz ve yabancı dil seviyenizi uluslararası sınavlar aracılığı ile belgelemiş olmanız gerekmektedir.

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için okulun bulunduğu ülkenin ana dilini bilmeniz bir zorunluluk değildir. Başvuru yaptığınız okulun eğitim dilini istenen seviyede biliyor olmanız yeterlidir. Örneğin Danimarka’da İngilizce eğitim veren bir üniversitede yüksek lisans yapmak için Danca bilmeniz gerekmez. Eğitim dili İngilizce ise iyi derecede İngilizce bilmeniz yeterlidir.

Bu konuda kesin kararı başvuru yapacağınız üniversitenin verdiğini ve dünyanın herhangi bir ülkesinde ana dilini bilmeseniz dahi yüksek lisans yapma şansına sahip olduğunuzu unutmayın.




 Güven, kalite ve huzurun adı SD Yurt Dışı Eğitim Danışmanlıgı'dır.
                                 Siz okuyun, basarılarınızla biz gurur duyalım.
  Eğitim için yatırım yapan herkese en içten dileklerimizle başarılar diliyoruz.
                                                               SD YURTDIŞI EĞİTİM
DETAYLI BİLGİ İÇİN -   HAFTA ARASI VE CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 9-19 ARASI  ULAŞABİLİRSİNİZ
SD YURT DIŞI EGİTİM OFİS TEL - 0232 441 74 34  
                                     SİRKET  - 0544 656 09 23 - 0507 917 37 50
                          www.sdyurtdisiegitim.com.tr   ADRESİNDEN BİLGİ İSTEK FORMUNU DOLDURABİLİRSİNİZ .DANIŞMANLARIMIZ SİZLERE EN KISA ZMANDA BİLGİ VERECEKLERDİR
                          www.sdyurtdisiegitim.com.tr    ADRESİNİDEN  BİZ SİZİ ARAYALIM FORMUNU DOLDURUN SD DANIŞMANLARI SİZİ EN KISA ZAMANDA ARAYACAKLARDIR





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder